Onderhoudstips

Antieke en Brocante artikelen zijn niet nieuw. Deze artikelen zijn authentiek, vaak met gebruikssporen. De artikelen op ellensbazaar verkeren niet in nieuwstaat en worden zo goed mogelijk omschreven. Beschadigingen, verkleuringen e.d. worden vermeld. Maar dit maakt Brocante juist zo geliefd. Als je vragen over de artikelen hebt of over de staat waarin ze verkeren mail dan gerust.

Onderhouds & schoonmaak tips:

Probeer het altijd eerst uit op een onopvallend stukje.

Brocante servies en oud glaswerk nooit in de vaatwasser schoonmaken!

Vergeet niet, het verweerde/verkleurde materiaal geeft brocante en antiek zijn charme.


Emaille:

Gewoon afwassen met de hand met afwasmiddel. Soda badje helpt bij erge aanslag. Met terpentine oppoetsen gaat ook erg goed. Let op: niet te vaak vochtig afnemen, dit veroorzaakt op beschadigde plekken roest.

Chroom/verchroomd:

Artikelen van (ver)chroom(d) materiaal verkleuren vaak wat gelig. Deze geel-gouden gloed kan verwijderd worden met krijt en azijn. Maak hier een papje van en weg is de verkleuring. Misschien heb je wel Chroompoets in huis, dit werkt natuurlijk ook prima! Na bovenstaande behandelingen afspoelen met water en opwrijven met zachte doek.

Koper:

Voor normaal onderhoud is poetsen met een koperpoetsmiddel en een zachte, niet pluizende doek voldoende. Hierna opwrijven met een zachte doek voor een mooie glans. Sterk verontreinigd koper reinig je met citroen en zout. Doop een halve citroen in een schaaltje zout en wrijf hiermee over het koper. Herhaal dit tot het redelijk schoon is.

Messing:

Messing kun je schoonmaken met citroensap. Inwrijven en daarna goed afspoelen met heet water. Met een zachte doek goed afdrogen en oppoetsen.

Tin:

Tinnen producten kun je reinigen in een badje met handwarm water en een zachte zeep (groene zeep). Daarna goed afdrogen. Eventueel oppoetsen met zilverpoets. Zorg dat er geen resten achterblijven. Heel donker, geoxydeerd  tin kun je oppoetsen met wat bijenwas voor een antieke look.

Hout:

Hout is een natuur product en kan onder invloed van temperatuurverschillen uitzetten en/of krimpen. Hout slechts met een (niet te) vochtige doek afnemen. Eventueel insmeren met een lichte houtwas.

Bekijk onze algemene voorwaarden

© 2013 - 2024 ellensbazaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel